Alhamdulillah, sedar tak sedar dah 29 hari kita berpuasa dan esok dah menjelang hari raya. Mak masih bertugas di kaunter bayaran tercinta ni, nasib baik semalam dah siap beli lauk dan keperluan untuk memasak. Jadi harini takdelah kelam kabut baru nak gi cari kan. Tadi saja singgah beli serai mak aiii arini kat simpang tu dah penuh orang, semalam masa pergi tak de la ramai sangat. Tahun ni ramai plak yang jual daging itik. Bila-bila nanti nak try beli la daging itik buat goreng2 heheheheh....Sekilo rm13 je..hehehe
Apa menu kegemaran raya korang? Macambiasa la kalau mak ni ketupat, kuah kacang, rendang ayam, masak lodeh serta paling spesel menu sate goreng. Menu ni turun temurun keluarga kami. Dari arwah uwan sampai la ke saya. Dulu-dulu masa zaman anak dara rajin gak le tolong ibu kat dapur masak lauk pauk ni, cuma dulu kurang rajin nak nyalin resepi jer
Esok raya, tapi kali ni amik cuti lepas raya, takpelah bg laluan pd orang-orang yg sibuk nak cuti awal. Anak-anak kat rumah ayahnya ada, dah cuti. Mak cuti lambat skit je. Janji cuti.
Masak pun tak ler makan masa sangat kot.
Resepi Sate Goreng
Boleh la nak pilih daging ka ayam ka paru ka...ni bahan utk 2kilo yer
2kg daging potong dadu
4Sudu Jintan Manis (kisar)
3Sudu ketumbar (kisar)
2 gengam bawang putih (kisar)
4gengam bawang besar (kisar)
10-15batang serai (kisar)
halia 5cm (kisar)
lengkuas2cm (kisar)
sedikit serbuk kunyit
sedikit gula
sedikit garam
2 cawan minyak untuk memasak
Dah siap blend semua bahan2 tadi masukkan kedalam daging dan gaul untuk diperap selama 2-3 jam sebelom dimasak.Lagi lama perap lagi bagus.Resepi sate goreng ni turun temurun resepi arwah uwan yg bagi. Diam xdiam dah berbelas tahun arwah tiada. Alfatihah untuk arwah Uwan Habsah Daud n Arwah Ayahku Kamaruddin Othman.
No comments:
Post a Comment