CARIAN ANDA

Wednesday, January 19, 2011

lLEMPOYANG PENGUBAT KANSER SERVIKS??SERDANG: Universiti Putra Malaysia (UPM) menemui teknologi perubatan baru bagi merawat penyakit kanser serviks (pangkal rahim) dengan menggunakan herba semula jadi yang dikenali sebagai lempoyang atau halia hutan.
Penyelidiknya, Dr Ahmad Bustamam Abdul, berkata penemuan membuktikan bahan itu sesuai digunakan untuk merawat pesakit kanser serviks dengan selamat apabila penggunaannya hanya mematikan sel tidak normal saja.

Katanya, walaupun menggunakan dos yang tinggi ia tidak membahayakan pesakit kerana ia tidak memberi kesan kepada tisu normal manusia.
“Penggunaan Z2 ini juga mengurangkan pelbagai komplikasi yang timbul pada pesakit kanser yang menjalani rawatan kimoterapi.

“Kami menjalankan kajian ke atas manusia serta model haiwan berpenyakit kanser serviks di makmal bagi kajian aktiviti anti- kanser terutama terhadap pangkal rahim,” katanya ketika ditemui pada sidang media selepas Majlis Promosi Hasil Penyelidikan UPM, di Institut Biosains, semalam.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof Dr Mohd Saleh Jaafar dan Timbalan Pengarah Bahagian Promosi Pusat Pengurusan Penyelidikan, Prof Madya Dr Samsilah Roslan.

SERDANG: Universiti Putra Malaysia (UPM) menemui teknologi perubatan baru bagi merawat penyakit kanser serviks (pangkal rahim) dengan menggunakan herba semula jadi yang dikenali sebagai lempoyang atau halia hutan.
Penyelidiknya, Dr Ahmad Bustamam Abdul, berkata penemuan membuktikan bahan itu sesuai digunakan untuk merawat pesakit kanser serviks dengan selamat apabila penggunaannya hanya mematikan sel tidak normal saja.

Katanya, walaupun menggunakan dos yang tinggi ia tidak membahayakan pesakit kerana ia tidak memberi kesan kepada tisu normal manusia.
“Penggunaan Z2 ini juga mengurangkan pelbagai komplikasi yang timbul pada pesakit kanser yang menjalani rawatan kimoterapi.

“Kami menjalankan kajian ke atas manusia serta model haiwan berpenyakit kanser serviks di makmal bagi kajian aktiviti anti- kanser terutama terhadap pangkal rahim,” katanya ketika ditemui pada sidang media selepas Majlis Promosi Hasil Penyelidikan UPM, di Institut Biosains, semalam.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof Dr Mohd Saleh Jaafar dan Timbalan Pengarah Bahagian Promosi Pusat Pengurusan Penyelidikan, Prof Madya Dr Samsilah Roslan.


Dr Ahmad Bustamam berkata, menerusi penemuan teknologi bahan semulajadi itu, kos rawatan pesakit kanser ini berkurangan berbanding penggunaan ubatan berasaskan bahan bukan semula jadi termasuk yang diimport yang menelan belanja tinggi.

“Bahan ini menjalani ujian praklinikal haiwan di makmal yang membuktikan ia mampu memberi dos terapeutik tinggi yang selamat serta berupaya membunuh sel kanser sama seperti ubatan anti- kanser komersial lain. “Bahan semula jadi ini amat stabil sehingga enam bulan dalam larutan air pada suhu bilik dan mampu dikomersialkan sebagai Douches and Suppositori,” katanya yang memulakan kajian pada 2002 bersama lima penyelidik lain di universiti berkenaan.


http://myblacklens.blogspot.com/2011/01/halia-hutanlempoyang-boleh-rawat-kanser.html

POKOK KEEMBONG

Bunga keembung merah dari sumber herba-tihara

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini  hendak bercerita tentang pokok keembung. Agak lama saya tidak melihat bunga ini, juga sudah hampir tidak ditemui di kawasan tempat tinggal saya sekarang. Teringat zaman semasa kecil dahulu, suka benar mengutip dan meletupkan buah keembung.

Keembung atau nama botaninya impatiens balsamina adalah sejenis pokok tanaman hiasan yang banyak dijumpai di serata negara, sama ada beriklim tropika ataupun sederhana. Dikenali juga dengan nama bunga Tabo, Inai Air (melayu) dan Garden Balsam (Inggeris), keembung adalah tumbuhan semulajadi di negara India dan Myanmar.

Keembung adalah pokok jenis herba. Batangnya mempunyai banyak air dan menghasilkan beberapa dahan kecil. Daun pokok keembung adalah jenis ringkas, susunannya berselang-seli dan berbentuk mata lembing. Di kedua-dua hujung daun adalah runcing dan bergerigi halus. Daunnya juga bertangkai pendek.

Bunga keembung dihasilkan secara tunggal atau beberapa bunga pada tangkai jambak bunga. Ia dihasilkan di ketiak daun. Bunganya ada jenis berwarna putih, kuning pucat, merah jambu, merah dan ungu. Lazimnya bunga keembung mempunyai lima kelopak tetapi ada jenis yang berganda.


Biji keembung dari sumber tijaraonline.com

Biji keembung close up dari sumber stuartxchange.org

Buah keembung adalah jenis kapsul berbentuk bulat memanjang. Buah yang masak akan merekah secara meletup dan menebarkan biji. Biji buah keembung bersaiz kecil dan berwarna kehitam-hitaman.


Bunga keembung ungu dari sumber knizam94

Pokok tanaman hiasan daripada keluarga balsaminaceae ini turut mempunyai khasiat ubatannya yang tersendiri. Bahagian yang digunakan untuk tujuan perubatan tradisional adalah daun, bunga, biji dan batang. Seluruh bahagian pokok ini kecuali akarnya dikatakan boleh direbus dan dijadikan ubat bagi merawat busung, demam kuning, hepatitis dan kembung air.


Daun pokok keembung dari sumber missouriplants.com

Daun pokok keembung dikatakan boleh direbus dan digunakan untuk mencuci dan melebatkan rambut. Ia juga boleh ditumbuk halus dan kemudiannya ditampal pada luka, penyakit kulit, sakit di atas, sekeliling atau dalam kuku, kulit lekang, bernanah dan kulit bengkak. Boleh juga ditampal pada kepala apabila sakit kepala.

Batang pokok keembung dari sumber missouriplants.com
Batang pokok keembung boleh ditumbuk sampai hancur, airnya kemudiannya diperah dan disapu pada lebam, ketuat, kutil, kurap dan ulser yang busuk. Cecair yang diperah daripada batang ini juga boleh disapu pada kulit yang luka supaya tidak bengkak ataupun lebam. Cecair yang diperah ini turut boleh disapu sebagai losyen untuk merawat bengkak mata.

Rawat masalah haid

Air rebusan batang keembung yang tua dikatakan boleh diminum untuk mencuci dan merawat penyakit yang berkaitan dengan darah. Air rebusan batang tua ini juga boleh digunakan sebagai ubat untuk mencuci bisul, ulser dan mengatasi bengkak. Air rebusan batang yang kering didakwa boleh diminum untuk membaiki pengedaran darah, mengatasi sakit susah bersalin, kejang otot dan reumatisme.

Keembung pewarna kuku dari sumber bookishgardener.com

Pewarna kulit dan kuku

Biji buah keembung boleh dihancurkan menjadi serbuk. Serbuk ini kemudiannya boleh digunakan untuk merawat ibu yang susah dan sakit teruk semasa bersalin. Ramuan yang sama ini dikatakan boleh digunakan untuk tujuan merangsang dan melawaskan haid, melawaskan pengeluaran kahak dan mukus, merawat sakit tekak, sakit perut, kanser kerongkong, kanser rahim dan tumor.

Bunga keembung putih dari sumber missouriplants.com

Bunga keembung putih (bahagian depan) dari sumber missouriplants.com

Bunga keembung putih (bahagian tepi) dari sumber missouriplants.com

Bunga pokok keembung pula dikatakan boleh direbus dan air rebusannya boleh diminum untuk merawat arthritis, badan panas, darah bertakung, demam panas, kecederaan dalaman badan, keputihan pada faraj, patukan ular, reumatisme, sakit urat dan sengal-sengal di pinggang, sakit saraf di kepala dan muka. Ramuan yang sama ini juga dikatakan boleh digunakan untuk merawat masalah kurang atau tidak ada haid.

Bunga pokok keembung yang telah dihancurkan dikatakan boleh ditampal pada bisul, kudis, kurap, luka, lumbago (sakit belakang pada bahagian bawah tidak kira apa sebab) dan terseliuh. Bunga keembung jenis yang berwarna putih dikatakan boleh direndam ke dalam air yang mendidih. Air ini kemudiannya dikatakan boleh diminum untuk merawat penyakit ginjal dan hati.

Selain untuk tujuan perubatan, keembung juga dikatakan boleh digunakan untuk tujuan lain iaitu bunganya boleh dijadikan pewarna kulit dan kuku selain turut digunakan dalam kosmetik. Minyak daripada bijinya pula dikatakan boleh digunakan untuk pelita, cat dan varnish.

Walaupun terdapat pelbagai khasiat ubatan setiap bahagian pokok keembung bagi masalah kesihatan dan digunakan dalam perubatan tradisional, namun begitu, penggunaannya perlulah mendapat nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.

SUMBER : http://laman-seri.blogspot.com/search/label/FloraFauna

PERKAHWINANJika ada kesempatan untuk berkunjung ke kenduri perkahwinan, janganlah kita beri ucapan seperti kaum jahiliah. Kaum jahiliah selalu menggunakan kata-kata "bira' wal banin" yang bermaksud "murah rezeki dan banyak anak" ketika mengucapkan selamat kepada kedua mempelai.

Daripada al-Hasan, bahawa 'Aqil bin Abi Thalib bernikah dengan seorang wanita dari Jasyam. Para tetamu mengucapkan selamat dengan ucapan "bira' wal banin". 'Aqil bin Abi Thalib melarang mereka seraya berkata, Jangan kalian ucapkan demikian!" Kerana Rasulullah SAW melarang ucapan demikian." Para tetamu bertanya, "Lalu apa yang harus kami ucapkan, wahai Abu Zaid?" 'Aqil menjelaskan, "Ucapkanlah: Barakallahu lakum wa baraka 'alaikum (mudah-mudahan Allah memberi kalian keberkahan dan melimpahkan atas kalian keberkahan)." (Hadis riwayat Ibn Abi Syaibah, Darimi, Nasa'i, Ibn Majah, Ahmad dan lain lain)

Bagi mereka yang baru memasuki alam rumahtangga di sepanjang cuti persekolahan kali ini, tentunya memikirkan tentang keindahan hidup di awal perkahwinan. Hasrat untuk hidup bersama insan yang dicintai sudah terlaksana, pasti ianya sesuatu yang indah.

Hubungan yang sah lagi halal membolehkan mereka bebas menjalani kehidupan. Inilah juga bagi mereka tempoh bulan madu apatah lagi hidup hanya berdua kerana masih belum punya cahaya mata. Sungguh pun demikian, ini hanyalah tanggapan semata-mata. Hakikatnya, tidak semua pasangan meniti tahun pertama bergelar suami isteri dalam suasana yang cukup membahagiakan. Ada yang terpaksa melalui perkara sebaliknya.

Menurut Janice Hoffman, penulis buku ‘Relationship Rules’, katanya, “The little things you overlooked when you were dating, you don’t overlook them when you’re married” yang bermaksud, “Hal-hal kecil yang anda diabaikan ketika anda semasa anda berdating, anda tidak abaikannya apabila anda sudah berkahwin.”

Biar baru berkahwin, mereka ini menempuh banyak konflik dan sengketa hingga akhirnya rumahtangga harmonis yang diidam-idamkan seakan tidak nampak jalannya. Keadaan sebegini memang boleh saja berlaku bagi pasangan yang baru mendirikan rumahtangga kerana tahun pertama perkahwinan adalah masa-masa penyesuaian pasangan. Mereka perlu menyatukan dua kepala dan mengenepikan kepentingan yang bersifat individu serta menjadikan satu kepentingan atas nama bersama.

Masa penyesuaian ini boleh jadi penuh dugaan dan memerlukan banyak pengorbanan. Jika berjaya mengatasinya, pasangan akan memasuki tahap seterusnya dalam perkahwinan dengan landasan yang lebih kukuh. Sebaliknya, jika gagal menyesuaikan diri dan menghabiskan banyak masa dan tenaga untuk memahami atau menuntut pasangan agar dapat memenuhi harapan, maka perkahwinan akan disibukkan dengan hal-hal kecil sebegini.

Entry kali ini bukanlah untuk menakut-nakutkan pasangan pengantin baru yang masih dalam suasana berbulan madu, sebaliknya hanyalah sekadar panduan bagi menjalani kehidupan seterusnya. Sebenarnya, banyak sekali dugaan yang boleh merentangi kehidupan pasangan di tahun pertama perkahwinan. Boleh jadi dalam hal pembahagian tugas dan tanggungjawab rumahtangga, pembahagian kewangan malah juga soal pergaulan dengan keluarga besar pasangan.

Pasangan baru mendirikan rumahtangga disarankan supaya belajar dan mengambil tahu apakah jenis konflik yang akan mereka lalui, agar mereka tidak terlalu terkejut dengan konflik ini sehingga menjejaskan kehidupan sebagai suami isteri pada masa akan datang.

Dalam hal ini, mereka disarankan agar melakukan introspeksi diri dan kembali ke konsep awal pernikahan. Dugaan yang dihadapi meskipun perit, namun ia mampu memperkuatkan hubungan untuk suami isteri baru ini memasuki tahap berikutnya yang sudah tentunya tidak kalah dengan cabaran yang boleh menggoyahkan ikatan.

Kali ini Laman-Seri akan membicarakan 9 dugaan atau cabaran yang selalu dihadapi pasangan baru. Bagi mereka yang baru menjalani kehidupan rumahtangga, ada baiknya anda meneliti dugaan-dugaan yang berikut yang mungkin sedia menanti anda berdua. Semoga ia jadi panduan anda menghadapi hari-hari awal perkahwinan.

1 – Sukar tinggalkan gaya hidup bujang

Ramai lelaki yang memasuki alam rumahtangga dengan harapan bahawa pasangannya akan memahami gaya hidupnya sewaktu bujang. Mereka berharap isteri akan memahami hobi suka menghias kereta, melepak ‘mengeteh’ atau ‘mengopi’ bersama rakan dan sebagainya. Bagi mereka tidak salah untuk keluar bersenang-senang sendirian dan membiarkan pasangan terperuk keseorangan di rumah.

Gaya hidup sebegini sebaiknya ditinggalkan atau paling tidak, dikurangkan sahaja, agar tidak menimbulkan ketidak-puasan hati isteri. Lebih elok sekiranya masing-masing saling terbuka membicarakan sejauh mana batas toleransi terhadap kebiasaan dan hobi yang ada.

2 – Harapan dan keinginan yang berlebihan

Umumnya pasangan yang baru bernikah membayangkan kehidupan yang serba indah dan pasangan bersikap serba sempurna dalam menjalani hidup berumahtangga. Mereka mempunyai harapan dan keinginan dari perkahwinan yang dilalui. Masalahnya, mereka tidak membincangkan harapan dan keinginan mereka ini antara satu sama lain. Apabila harapan dan keinginan tidak kesampaian, ada yang terpaksa menahan kekecewaan kerana sikap pasangan begitu berbeza setelah berkahwin, berbanding sewaktu bercinta.

Oleh itu mereka yang baru berumahtangga digesa supaya jangan berharap terlalu tinggi terhadap pasangan, kerana tidak mustahil mereka akan kecewa dan berputus asa jika harapan dan keinginannya tidak dipenuhi. Sebaiknya, terimalah kenyataan yang ada. Anggaplah kekurangan itu sebagai anugerah dan cabaran bagi mengimbangi kelebihan yang ada.

3 – Membahagikan tugas dan peranan

Sejak sebelum berkahwin lagi, baik lelaki mahupun wanita telah ditanamkan peranan tertentu sebagai seorang suami atau isteri. Suami ditugaskan dan diharapkan menjadi pencari nafkah untuk keluarga, menyediakan serba-serbi keperluan dan melindungi isteri dan keluarga. Sementara peranan isteri pula adalah melakukan urusan rumahtangga, menjaga anak dan memasak. Tetapi hakikatnya, dalam zaman yang serba mencabar ini, peranan ini belum tentu akan dapat digalas sepenuhnya oleh seorang suami mahupun isteri.

Ada pasangan pengantin baru yang terlalu terikut dengan peranan ortodoks tradisi ini dan menaruh harapan yang pasangannya akan mejalankan peranan itu sepenuhnya. Mereka tidak pula membincangkan peranan ini mengikut perkembangan semasa sehingga tanpa sedar ia mendatangkan kekecewaan bila peranan itu tidak dapat dipenuhi oleh pasangan.

Seharusnya, sebaik sahaja melangkah ke alam rumahtangga, pasangan suami isteri baru berbincang dari hati ke hati untuk menentukan peranan apa yang harus dilakukan. Siapa yang akan mengurus pembayaran bil dan cukai? Siapa yang akan membersihkan bilik mandi? Siapa yang akan memasak makan malam? Adakah anda dan pasangan akan bergilir memainkan peranan ini?

Pada masa kini, kos sara hidup yang serba meningkat tidak memungkinkan seorang suami menyara isteri dan keluarga sendirian. Ketika inilah ehsan dan tolak ansur isteri diperlukan. Dalam masa yang sama juga, suami harus bertolak ansur membantu isteri melakukan tugas-tugas di rumah. Barulah adil dan saksama.

4 – Sukar menyatukan pendapat

Ramai pasangan suami isteri baru asyik bertekak dalam membicarakan perkara-perkara yang tidak terlalu penting dan remeh-temeh. Masing-masing cuba mempertahankan ego. Bagi mereka, pendapat mereka adalah yang paling bernas dan layak untuk diikuti. Justeru akan berlakulah konflik termasuklah dalam hal remeh-temeh seperti membeli perabot, menghias rumah ataupun tidak mengangkat toilet seat penutup tandas serta menyepahkan baju kotor dan sebagainya.

Ini berlaku kerana sebelum berkahwin kedua-duanya membuat keputusan sendiri tanpa perlu mengambil kira pandangan insan lain. Akan tetap bila sudah hidup berdua di bawah satu bumbung, semua keputusan yang diambil harus dipersetujui bersama. Dalam hal ini, suami isteri haruslah belajar untuk berkompromi dan mengalah demi kesenangan yang lain.

5 – Dengar, dengar, dengar

Pernahkah anda terfikir, mengapa kita diciptakan dengan satu mulut dan dua telinga? Salah satu hikmahnya ialah kita wajar kurangkan aktiviti bercakap dan dituntut lebih banyak mendengar. Pada dasarnya, kita semua hanya ingin didengari. Komunikasi dalam perkahwinan berlaku pada pelbagai peringkat. Nantikan perbualan dengan pasangan anda dan pastikan anda memasang telinga mendengar ketika pasangan anda bercakap. Walaupun anda mungkin tidak tertarik dengan apa yang terjadi dalam hidup mereka, berilah perhatian dan biarkan mereka tahu bahawa anda mendengar dan biarkan mereka menjelaskan apa yang mereka maksudkan sehingga anda boleh yakin bahawa anda memahaminya.

6 – Waktu bersama

Ketika bercinta mungkin tiada masalah dalam hal ini. Apabila ingin berjumpa, telefon dan tetapkan saja lokasinya. Bertemu saban hari pun tidak menjadi hal. Anda boleh saja menonton wayang, membeli belah ataupun melakukan apa saja yang anda berdua sukai. Namun setelah berkahwin, cara untuk menghabiskan masa bersama pasangan mungkin berbeza. Ada yang mula berasa rimas bila ke mana-mana saja harus bersama, lalu tidak mustahil akan menimbulkan konflik.

Membangunkan hubungan bersama memerlukan rasa hormat bahawa pasangan anda juga punya keperluan peribadi. Pasangan mungkin punya acara tersendiri yang mahu dilakukan tanpa diri anda. Oleh itu jalan yang paling baik, berbincanglah tentang masa rekreasi anda bersama pasangan, tentukan apa aktiviti dan di mana tempatnya. Variasi acaranya agar anda dan pasangan tidak kebosanan bersama.

7 – Sukar bergaul dengan keluarga mertua

Sebaik berkahwin, anda bukan hanya menjalinkan hubungan dengan pasangan sahaja, tetapi juga dengan seluruh ahli keluarganya. Ayat ini memang sudah acap kali anda dengar dan sememangnya itu adalah hakikatnya. Oleh itu, pasangan yang baru berkahwin ini perlu pandai bergaul dan membawa diri.

Akan tetapi, tahap pergaulan seseorang itu berbeza, ada yang peramah dan mudah saja mendekati insan lain, tapi ada pula yang jenis pendiam dan kurang bergaul hingga dianggap sombong. Pasangan sebegini akan lebih bermasalah jika mereka masuk dalam keluarga yang besar. Bergaul dengan keluarga baru yang agak asing dengan budaya dan rutin keluarga tentunya adak sukar. Oleh itu tidak mustahil pasangan pengantin baru akan berhadapan dengan masalah dalam hal ini.

Sekiranya pasangan seperti ini, maka adalah penting untuk anda memberi pemahaman kepada keluarga tentang sikapnya supaya tidak timbul salah sangka dan sebaliknya. Selain itu, pasangan juga harus cuba belajar bergaul dalam keluarga baru mereka. Menyesuaikan diri dengan keluarga baru memerlukan masa, jadi baik suami atau isteri haruslah bersabar dalam memahami sikap dan hidup keluarga mertua.

8 – Masalah kewangan, duitmu duitku

Bagi suami iseri yang masing-masing punya karier, soal kewangan boleh menjadi masalah buat mereka. Pembahagian tentang pembayaran belanja dapur, pinjaman, hutang kereta dan sebagainya boleh menjadi isu serius dan seterusnya menimbulkan rasa tidak puas hati. Rumahtangga boleh jadi hancur jika masalah dan urusan kewangan ini tidak ditangani dengan betul.

Begitu juga dengan sikap boros atau kedekut pasangan, selain soal tabungan yang sentiasa tidak diadakan. Satu tips buat suami isteri baru ini, mereka seharusnya membicarakan soal kewangan ini secara terbuka sejak awal berkahwin lagi. Bahagikan tanggungjawab kewangan seadilnya mengikut kemampuan dan jangan lupa menabung.

9 – Masih teringat cinta lama

Mengapa berkahwin jika anda masih teringat-ingatkan kekasih lama? Setelah bernikah, sebaiknya cerita masa lalu terutamanya tentang cinta yang tidak kesampaian hendaknya disimpan di dalam hati dicampakkan ke perigi buta sahaja. Sekiranya hati tetap terusik walaupun setelah mendirikan rumahtangga, maka ingat-ingatlah kepada pasangan dan komitmen terhadap perkahwinan anda dengan pasangan. Biarlah kenangan itu berlalu dan anda harus menerima realiti untuk hidup bersama dengan pasangan anda sekarang dengan penuh bahagia.

Demikian sedikit-sebanyak dugaan dan cabaran yang sempat dikongsikan dalam entry kali ini. Jangan lupa, bersiap-sedialah dalam menghadapi dugaan dan cabaran ini, insya Allah dengan izin-Nya, anda akan dapat memastikan bahawa anda dan pasangan anda akan tetap kekal berteman, tetap kekal dalam perkahwinan dan paling penting, tetap kekal waras!

Semoga bermanafaat…
http://laman-seri.blogspot.com/

Tuesday, January 18, 2011

AWAS! KOMIK SESAT DAN MENYESATKAN

Komik jejas akidah tersebar

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
KUALA LUMPUR – Sebuah komik bergambar yang berjudul Kisah Paling Menarik Yang Pernah Diceritakan yang diterjemahkan ke dalam Bahasa Melayu mencetuskan kebimbangan di kalangan umat Islam apabila isi kandungannya didapati menyentuh sensitiviti agama.
Buku itu yang diterbitkan oleh Bibles International of Canada pada tahun 1996 dan kemudian diedarkan ke Indonesia dan diulang cetak sebanyak dua kali (1996 dan 1998) dipercayai menembusi pasaran Malaysia sejak tahun lalu.
Seorang pembaca yang mengirimkan e-mel kepada Kosmo! Ahad memberitahu, buku itu telah diedarkan oleh pihak tertentu di sekitar kawasan Bukit Bintang di sini.
“Saya memperolehnya secara tak sengaja apabila ada pihak yang meletakkan komik itu dalam bakul motosikal saya.
“Buku itu bukan sekadar komik bergambar untuk kanak-kanak tapi apa yang mengejutkan ialah ia bercanggah dan boleh pesongkan akidah kita terutama kanak-kanak,’’ katanya.
Hasil penelitian Kosmo! Ahad mendapati kecurigaan itu terbukti apabila ilustrasi sebuah keluarga yang sedang bersembang membangkitkan pertanyaan seorang anak tentang bagaimana al-Kitab (merujuk kepada kitab Injil) boleh dianggap buku Allah.
Kemudian si bapa mengeluarkan dialog: “Allah memakai 40 orang. Mereka menulis 66 kitab selama 1,500 tahun. Semuanya cocok dengan satu dengan yang lainnya. Hanya Allah yang dapat membuat buku seperti itu.’’
Bukan setakat itu saja, penulis yang menggambarkan Nabi Isa sebagai Yesus telah memetik tulisannya (merujuk kepada Injil) tetapi menggunakan perkataan Allah berkali-kali.

Komik SesatSila klik pada gambar untuk paparan yang lebih jelas.
Hakikatnya, diri saya juga anda perlu berhati-hati. Berhati-hatilah dengan adik-adik, dan anak-anak kita agar mereka tidak terjebak dengan konspirasi-konspirasi seperti ini. Konspirasi mereka, sama seperti agenda di sebalik kotak televisyen atau ‘Fool Box’ di rumah kita. Mengelirukan umat Islam terutamanya golongan kanak-kanak untuk di’DOKTRIN’kan pemikiran mereka. Nauzubillah.
Alhamdulillah, Allah temukan saya dengan berita ini. Walaupun sebelum ini, telah banyak berita-berita yang telah berleluasa berkenaan PERANG di majoriti negara penduduk Islam sedunia. Ini bukan PERANG SENJATA! Tetapi, PERANG PEMIKIRAN terhadap kehidupan kita seluruhnya. Mereka tidak akan redha selagi kita tidak mengikut jejak langkah mereka.
“Dan sekali-kali tidak akan redha kaum Yahudi dan Nasrani itu kepada engkau ya Muhammad selagi kamu tidak mengikut cara hidup mereka.” (Surah Al-Baqarah: 120)
Berikut adalah laman web yang dicipta untuk menyesatkan umat Muhammad s.a.w:-
www.answering-islam.org
www.aboutislam.com
www.thequran.com
www.allahassurance.com
Check it out!
****
Apapun, ada yang lebih BESAR dari itu.
Kadangkala, kita berkata mereka yang berbuat seperti ini SESAT.
Tetapi, bertanyalah kembali kepada diri anda siapakah yang SESAT sebenar-benarnya?
Adakah mereka yang me”NYESAT”kan?
Atau kita yang terus membiarkan diri dan keluarga kita “SESAT” tanpa arah tujuan?
Bertanyalah pada hati..
Muhasabah pada diri..
BACK TO THE BASIC!
Salam kasih. 
Harap ada yang dapat memberi jawapan kepada persoalan saya di atas. Apa pun saya yakin dengan penanaman aqidah yang jitu dan pemahaman yang jelas, anak – anak kita tidak akan mudah terpedaya.
sumber: http://melurjelita.com/

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts