CARIAN ANDA

Thursday, March 3, 2011

MERONG MAHAWANGSA

 Huiii dasat3. Tumpang bangga lah Malaysia skang dah mampu keluarkan filem2 yang bermutu tinggi. Setanding dengan negara2 lain. Satu-satunya filem yang saya rasakan nak sangat2 tengok nila ceritanya....Selain daripada ada unsur2 sejarah hikayat Merong Mahawangsa ni ada cerita tersendiri tapi tak tau lagilah samada sama seperti dalam buku-buku lama atau tidak untuk mendapatkan jawapan sama-samalah kita saksikan cite ni di pawagam nanti....Cerita ni kalau diikutkan memang sangat2 menarik dulu2 masa belajar sastera ada terselit 1 bab cerita tentang bagaimana Sejarah Islam sampai ke Tanah Melayu. Saya terlupa plak apa nama buku teks tersebut. Nanti kalau saya ingat semula saya akan updatekan balik... Seingat saya selain dari  Hikayat Merong Mahawangsa cerita tentang Hikayat Si Miskin pun best juga. Bagaimana Si Miskin menjadi kaya setelah terjumpa setakar harta karun dan membuka sebuah negara. Best cerita tu memang kalau buat filem boleh top la macam LOrd of The Ring sebab dia mengisahkan pengembaraan si Miskin tu. Harap-harap tak lama lagi Encik Yusri akan buat filem tu juga....Best nyer kan....

 

Filem Hikayat Merong Mahawangsa

Hikayat Merong Mahawangsa
Filem ke-8 terbitan KRU Studios tamat sesi penggambaran

Filem epik/aksi berjudul “Hikayat Merong Mahawangsa” terbitan KRU Studios kini tamat penggambaran pada 8hb Ogos 2009. Filem ini telah mengambil masa lebih dua bulan bagi sesi penggambaran (bermula pada 9hb Jun 2009).
Penggambaran telah dijalankan di beberapa buah negeri di Malaysia dan lebih 90% di Terengganu. Lokasi-lokasi lain termasuk Kuala Lumpur dan Kuantan, Pahang. Dengan dibintangi oleh barisan pelakon yang terdiri dari dalam dan luar negara, Hikayat Merong Mahawangsa menampilkan Stephen Rahman Hudges (Malaysia/UK), Jing Lu (UK), Gavin Stenhouse (UK), Hendrik Norman (Sweden), Dato Rahim Razali (Malaysia), Wan Hanafi Su (Malaysia), Ummi Nazeera (Malaysia), Khir Rahman (Malaysia), Craig Fong (Australia). Pelakon-pelakon tempatan yang lain termasuk Nell Ng, Keith Chong, Jehan Miskin, Deborah Henry, Ravi Sunderlingam, Kuswadinata, Mano Maniam dan Faiz Aizuddin Azmi (pemenang Drama Pendek ERA).
Hikayat Merong Mahawangsa adalah sebuah filem epik yang penuh aksi dengan watak-watak mitos yang sarat penggunaan kesan khas visual (CGI) dan set, busana dan “props” kurun ke 2. Cerita ini mengisahkan seorang nakhoda dan pahlawan yang bernama Merong Mahawangsa yang dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain.
Pada tahun 120, Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.
Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.
Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda.
Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?
Hikayat Merong Mahawangsa dibawah arahan Yusry Abdul Halim yang telah membawa pelbagai kelainan dan pencetus penggunaan teknologi CGI di Malaysia dalam setiap filem arahannya. Filem ini turut menggunakan barisan kumpulan seni mempertahankan diri yang berpengalaman dibawah bimbingan Chan Man Cheng. Beliau pernah terlibat didalam kapasiti yang sama bagi filem – filem blockbuster antarabangsa antaranya Hellboy 2, Rush Hour dan Police Story.
Filem ini menelan belanja RM8juta yang sekaligus menobatkannya sebagai filem termahal dalam tempoh 5 tahun kebelakangan ini dan kedua termahal dalam sejarah industri perfileman tempatan selepas filem Puteri Gunung Ledang. Namun ini tidak bermakna ianya kurang dari segi kualiti berbanding dengan Puteri Gunung Ledang kerana KRU Studios percaya bahawa penjimatan kos dapat dibuat melalui penggunaan teknologi CGI. Dengan adanya CGI, penyediaan set tidak perlu menelan belanja yang sangat besar. Hanya prop dan set utama dibina seperti empat (4) buah kapal, perkampungan Melayu pada kurun ke-2, pelabuhan kapal, set gambaran Istana di Rom, China dan juga pelabuhan Goa di India. Walaubagaimanapun, kejayaan pemibikinan filem ini mungkin tidak dapat dilaksanakan tanpa kerjasama dan sokongan yang diberikan oleh MOSTI (Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi) melalui dana “e-content”.
Sementara filem ini menjalankan sesi penggambarannya, KRU Studios mengusahakan strategi pengedaran filem ini ke peringkat antarabangsa dengan menandatangani MOU dengan salah sebuah studio gergasi iaitu Universal Pictures International Entertainment Ltd. Syarikat ini telah diberikan “First Option” untuk mengedarkan filem Hikayat Merong Mahawangsa ini ke seluruh dunia apabila siap kelak. Hikayat Merong Mahawangsa dijangka siap sepenuhnya untuk tayangan umum pada September 2010.
KRU berterima kasih di atas segala sokongan yang diperoleh dari semua pihak termasuk sektor-sektor kerajaan, swasta, media dan yang paling utama kepada MOSTI dan Kerajaan Negeri Terengganu kerana banyak membantu dalam pembikinan filem ini. KRU juga berharap agar kerjasama ini dapat dipertingkatkan lagi di masa-masa akan datang untuk mencapai wawasan kerajaan dalam menjadikan Malaysia sebuah negara pengeluar utama di seluruh dunia bagi industri media dan hiburan.
SENARAI KREW & KAKITANGAN
Penerbit Eksekutif : Norman Abdul Halim
Penerbit : Norman Abdul Halim, Yusry Abdul Halim, Edry Abdul Halim
Pengarah : Yusry Abdul Halim
Muzik : Edry Abdul Halim
Pengarah Fotografi : Mat Nor Kassim
Kamera Aksi : Chau Kim Ming
Production Designer : Kek Ting Lam
Pengarah Kreatif : Johan Lucas
Pengarah Seni : Anuar Paharudin
Martial Art : Chan Man Cheng, Chong Yi Wah
Pakaian : Rosada Abdul Hamid
Make up : Mas Hashim
SENARAI PELAKON
Stephen Rahman Hudges : Merong Mahawangsa
Jing Lu: Meng Li Hua (Chinese Princess)
Gavin Rees StenHouse : Marcus (Roman Prince)
Craig Robert Fong : Admiral Liu Yun (Chinese Admiral)
Eric Karl Henrik Norman : Lycius (Roman Admiral)
Keith Chong : Chinese Emperor
Deborah Henry : Yesoddhra
W. Hanafi Su : Taji
Dato’ Rahim Razali : Kesum
Khir Rahman : Kamawas
Ummi Nazeera : Embok
Nell Ng : Ying Ying
Jehan Miskin : Embi (Malay Warrior)
Umi Aida : Lang (Mak Merong Mahawangsa)
Kuswadinata : Phra Ong
Mano Maniam : Goan 1
Ravi Sunderlingam : Sunder (Goan Warrior)


Merong Mahawangsa bertaraf antarabangsaSENTUHAN CGI dalam Hikayat Merong Mahawangsa diterajui oleh Yusry bersama 10 lagi tenaga kerjanya.


PERANAN tiga beradik iaitu Norman, Yusry dan Edry Abdul Halim dalam menghasilkan filem terbaru terbitan mereka berjudul Hikayat Merong Mahawangsa telah menggagumkan banyak pihak termasuklah para pengedar filem di luar negara.
Ini kerana, ramai yang terpegun serta tidak percaya dengan kos pembikinannya yang hanya RM8 juta tetapi filem genre epik dan aksi itu persis sebuah produk bertaraf Hollywood yang sepatutnya mencecah ratusan juta ringgit!
Walaupun filem terbitan KRU Studios Sdn. Bhd., itu masih dalam proses pos -produksi tetapi ia telah mengangkat kredibiliti tiga beradik itu dalam menghasilkan sebuah filem yang bermutu dalam kos yang begitu minimum sekali.
Menurut Pengarah Urusannya, Norman Abdul Halim, Hikayat Merong Mahawangsa berjaya menarik perhatian ramai pengedar filem sewaktu ia menyertai Pasaran Filem Eropah (EFM) di Berlin, Jerman pada 11 hingga 21 Februari lalu.
"Ramai pengedar filem di sana yang tidak percaya apabila filem ini diterbitkan dengan kos sekitar RM8 juta. Mereka menjangkakan dengan mutu penerbitan yang ditunjukkan filem ini mencecah kos sehingga AS$30 juta (RM105 juta).
"Malah, mereka hanya menonton lapan minit daripada sedutan atau thriller filem ini sewaktu ia dipromosikan di pasaran filem tersebut," katanya kepada Hits sewaktu ditemui di Wisma KRU, Jalan Jelatek, Kuala Lumpur, baru-baru ini.
KRU Studios Sdn. Bhd. jelasnya, amat berterima kasih dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi yang banyak memberikan sokongan termasuklah membiayai geran lebih RM4 juta bagi pembikinan filem tersebut.
Pada masa sama, Norman melahirkan rasa bangga dengan pencapaian filem itu dan menganggapnya sebagai kejayaan awal sebelum ia ditayangkan di pawagam-pawagam tempatan pada tahun 2011.
Katanya, keyakinan para pengedar filem di luar negara itu sedikit sebanyak membuktikan bahawa idea, bakat dan kemampuan karyawan tempatan dalam menghasilkan sebuah filem bertaraf dunia bukan omongan kosong semata-mata.
"Meskipun Hikayat Merong Mahawangsa belum pun habis pos- produksinya, tetapi sebanyak 25 pengedar dari 25 buah negara sudah pun menempah untuk mengedarkannya di negara mereka.
"Antara pengedar filem yang berminat itu termasuklah dari United Kingdom, Jerman, Rusia, Perancis dan negara-negara Timur Tengah. Mungkin lebih ramai lagi pengedar selepas ini. Mereka berminat selepas melihat sendiri promo atau thriller filem itu baru-baru ini," ujarnya.
Jelas Norman, para pengedar terbabit tertarik untuk mengedarkan Hikayat Merong Mahawangsa selepas melihat sendiri kecanggihan teknologi dalam filem itu.
Ia berjaya menarik minat para pengedar sekali gus mencatat jualan mencecah jutaan ringgit semasa EFM selain elemen sejarah dan mitos tentang Kerajaan Melayu Langkasuka di Kedah pada kurun ke-11 yang dipaparkan turut memikat hati mereka.
"Hikayat Merong Mahawangsa mempunyai banyak tarikan terutama temanya yang bersifat global di mana filem aksi seperti ini mudah dihayati oleh sesiapa juga atau di mana saja.
"Selain itu set, kostum dan jalan cerita alam Melayu zaman dulu yang dipaparkan juga unik dan ia tidak pernah diangkat melalui filem terutamanya di peringkat antarabangsa," ujarnya.
Filem yang membariskan ramai pelakon terkenal termasuklah Stephen Rahman-Hughes, selaku pelakon utamanya itu banyak mencampurkan elemen mitos dan sejarah di dalamnya.
Kata Norman, ekoran terdapatnya banyak elemen mitos selain tidak banyak naskhah diterbitkan berkaitan Hikayat Merong Mahawangsa ia suatu kelebihan buatnya.
"Maksud kelebihan di sini ialah kami lebih bebas untuk mengolah jalan cerita filem ini bagi disesuaikan dengan mitos dan sejarahnya kerana ia hanya lebih banyak diceritakan 'dari mulut ke mulut' sejak zaman berzaman.
"Ia 'lesen kreatif' kami untuk menjadikan filem ini bukan setakat mempunyai unsur sejarah tetapi juga penuh dengan fantasi. Teknik CGI (imej janaan komputer) banyak 'menghidupkan' filem ini," ujarnya.
Hikayat Merong Mahawangsa merupakan sebuah filem yang menggabungkan cerita-cerita sejarah dan mitos tiga tamadun terkenal dunia iaitu Melayu, China dan Rom.
Pengarah filem itu, Yusry Abdul Halim yang juga bertanggungjawab menggerakkan adegan-adegan CGI di dalamnya menganggap ia suatu cabaran yang bukan kepalang.
Ini kerana katanya, filem yang menampilkan pelakon handalan dari China iaitu Jing Lu boleh dikatakan banyak bergantung dengan kehebatan imej-imej CGI di sebalik adegan-adegannya.
"Imej CGI yang digunakan dalam filem ini tidak terkira banyaknya kerana hampir 90 peratus penggambaran filem ini dilakukan di luar studio. Imej CGI banyak membantu filem ini.
"Kami juga banyak mereka kostum yang digunakan dalam filem ini mengikut daya imaginasi dan kesesuaian watak serta latar masa kurun ke-11 sewaktu era kegemilangan Kerajaan Langkasuka.
"Antaranya kami telah membina empat buah kapal yang ada di antaranya berukuran 60 kaki kali 20 kaki saiznya bagi menggambarkan jalan cerita filem ini di samping bantuan unsur-unsur CGI," jelasnya.

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts