CARIAN ANDA

Tuesday, October 30, 2012

DOA SEBELUM TIDUR


BERJAYA BILA BERUSAHA





Berusaha untuk menaiktaraf, menambahbaik nilai diri n kehidupan...dengan membantu org lain jadi sihat....utk jadi lebih ikhlas dlm melakukan setiap perkara...moga dipermudahkan..

MOTIVATE YOUR SELF





Just nak share motivate quote from Amalina Peter say in her blog. A very young mom N inspire me.
Nak ukur sama ada diri anda orang yang "mengaku salah just to make yourself look nice"- dah mengaku weaknesses tu kat beberapa orang tapi masih tak berubah. Kalau kita betul2 jujur nak berubah, we will change InsyaAllah...People don't admit they are in comfort zone. Bila kita boleh admit kita dalam comfort zone, maksudnya kita TAHU kita BOLEH BERUBAH. Apa lagi yang kita nak orang buat kat kita, kalau kita dalam comfort zone? No one can get you out of that comfort zone except yourself. No one can kick you off that comfortable bed except yourself. So if you can say, "Saya dalam comfort zone", apa lagi yang kita nak orang lain buat pada kita?? atau itu adalah alasan utk kita terus-terusan tak berubah?? TANYA ORANG SEBELAH BETUL KE KO SELESA DGN KEADAAN KO SKANG NI ???



JADILAH ORANG YANG BERSYUKUR. 

You have everything, but walk in life like you have nothing.

Bahaya tau bila kita sebut, "Macam mana ek nak kerja kuat. Saya rasa comfortable sangat sekarang ni." Aku pun pernah mention statement ni. Until one point aku realize, bila aku sebut ayat tu, maksudnya aku meminta dugaan dr Allah. 

Kira macam nilah,

"Macam mana ek nak kerja kuat. Saya rasa comfortable sangat sekarang ni." 
"Allah, bagi saya dugaan supaya saya boleh kerja kuat."
Terus hati tak tenang. Astaghfirullah. Kita boleh pilih untuk bekerja dalam apa jua keadaan. Kita boleh choose untuk menjadi orang yang rajin walaupun kita dah ada everything, kerana kita BERSYUKUR dengan apa yang kita ada. Apa lagi yang kita nak Allah ambik dari kita untuk kita kerja kuat?? Astaghfirullah.

Kecut sungguh perut.

So, if right now you are in comfort zone, trying to go out, ask yourself, nak Allah tarik sesuatu dari hidup you, atau you nak kerja sendiri tanpa perlu ditarik apa2?












Monday, October 29, 2012

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts