CARIAN ANDA

Thursday, November 17, 2011

Dajjal Akan Keluar dari Tasik Tibriyah Part 2

Oleh kerana ada permintaan untuk Cik Kak mengeledah mencari sumber2 atau kesahihan hadis yang dikatakan tu, jadi Cik Kak pun cubalah mengogel segala sumber yang ada. Sebenarnya agak sukar nak cari sumber-sumber yang mengesahkan kesahihan hadis tersebut. 

Ada beberapa maklumat yang Cik Kak dapat ni, dari sebuah blog http://myalexanderwathern.blogspot.com/2008/12/tabut-dalam-hadis-tasik-tiberias.html
ni copy dari blog tersebut. Insyaallah, dimasa-masa akan datang Cik Kak akan cuba mencari lagi dimasa-masa akan datang.


Umumnya hadis-hadis tentang tabut bukanlah hadis-hadis yang kukuh. Namun begitu kita akan cuba untuk mencari sesuatu yang mungkin dapat membantu kita dalam hal ini. Kadang-kadang perkara yang kecil dapat menjadi kunci kepada perkara-perkara yang besar.Hadis pertama:


”Al-Mahdi akan mengeluarkan tabut dari Tasik Tiberias/ Tibriyah.”

(Iqd al-Durar fi Akbar al-Imam al-Muntazar oleh Syeikh Jamaluddin Yusuf al-Damisyqi) (1)


Di mana Tasik Tiberias?Tasik Tiberias terletak dalam wilayah Israel hari ini. Tasik air tawar terendah di dunia ini seluas lebih kurang 53 kilometer dan sedalam lebih daripada 200 meter.Nama Tiberias diambil daripada nama seorang Kaisar Rom bernama Tiberias. Selain itu kota Tiberias juga dikenali dengan nama Galilee/ Galileadan banyak nama lain. Majoriti penduduknya ialah orang-orang Yahudi.Kota dan tasik ini menjadi destinasi pelancongan di Israel dan pada setiap hari Sabtu (hari cuti bagi agama Yahudi) ia akan dipenuhi dengan kaum Yahudi untuk mereka berekreasi. Banyak hotel mewah, kedai dan restoran di sini.
Terbang di Sekitar Tasik TiberiasTasik Tiberias ada disentuh dalam sebuah hadis popular yang mengisahkan pengembaraan seorang sahabat bernama Tamim ad-Dari.Menurut Sahih Muslim, Tamim a-Dari pernah belayar bersama-sama 30 orang. Setelah sebulan berada di lautan (kemudiannya digambarkan oleh Rasulullah sebagai satu kawasan di laut Syam ataupun laut Yaman), mereka tiba ke sebuah pulau. Di pulau itu mereka bertemu dengan satu makhluk yang banyak bulunya (bigfoot?) dan boleh berkata-kata hinggakan mereka tidak dapat menentukan bahagian depan dan belakang makhluk itu.Selepas berdialog beberapa ketika, makhluk itu membawa mereka ke sebuah gua. Di sana mereka ketemu seorang manusia (kemudiannya dimaklumi sebagai Dajjal) yang besar tubuh badannya dalam keadaan berantai tangan dan kakinya. Kemudian manusia itu bersoal jawab dengan rombongan Tamim ad-Dari tentang beberapa hal. Salah satu daripada persoalannya ialah:Manusia itu berkata, “Ceritakan kepadaku tentang Tasik Tibriyyah.”

Mereka menjawab, “Apa yang engkau hendak tahu tentangnya?”

Dia berkata, “Apakah tasik itu masih berair?”

Mereka menjawab “Ya.”

Katanya lagi, “Sesungguhnya air tasik itu hampir kering.”

(Ringkasan daripada Sahih Muslim)Saya ingin menaik perhatian pembaca kepada pernyataan manusia berantai (Dajjal) itu tentang ‘keringnya’ Tasik Tiberias.


Apakah Imam Mahdi akan menguasai kawasan itu daripada tentera Israel lalu mengeringkan Tasik Tiberias dan mengeluarkan tabut?

Ataupun mungkinkah tentera Israel ada membina kompleks rahsia di bawahnya dan menyorokkan tabut di situ?Wallahualam.1) Dipetik daripada artikel Harun Yahya bertajuk ‘Where is the Ark of the Covenant’ di http://us1.fmanager.net/api_v1/productDetail.php?dev-t=EDCRFV&objectId=3441 (2) Dipetik daripada kitab bertajuk ‘Ulasan Ringkas tentang Tanda-tanda al-Mahdi yang Dinantikan’ (terjemahan) oleh Syeikh Ibnu Hajar al-Haitamy, ms 128 terbitan Syarikat Nurulhas, Kuala Lumpur
KISAH YANG SANGAT MEMILUKAN!

Anak-anak mama yang mama sayangi, mama mintak maaf andai mama garang2, marah2, cubit2  anak2 mama, Mama tak sengaja sayang, kadangkala mama terlalu mengikut perasaan mama. Semoga mama akan menjadi seorang mama yang lebih penyayang  terhadap semua anak2 mama. Sesungguhnya tiada yang lebih berharga dalam hidupku selain anak-anak mama yang mama sayangi.
Anak perempuan kecil yang malang ini memberitahukan ibunya, "Mama, adik baru saja melukis pakai lipstik mama".

Ibunya yang mendengar hal itu lalu melihat lipstik mahal yang baru saja dibelinya telah tinggal setengah dan wajah dan tangan dan baju anak perempuan telah penuh dengan lipstik tersebut. Dengan sangat marah, ibu itu mengamuk dan memukul anak perempuan kecil yang malang tersebut tanpa menghiraukan tangisan dan jeritan dari mulut kecilnya.

Kemudian setelah mentempiaskan emosinya, ibu ini baru sedar anak perempuannya sudah tidak bergerak lagi. Dia pun mengoncangkan tubuh anaknya sambil menangis dan memohon agar anak perempuannya membuka matanya.

Tapi terlambat.... jantung anak perempuan itu telah berhenti berdengup.
Dan saat sang ibu melihat kesan di selimut tempat tidur anaknya, disitu tertulis sebuah tulisan dengan lipstik merah yang tertulis: "Sayang Mama Sampai Bila Bila".


SHARE KANLAH INI DI WALL (DINDING) ANDA UNTUK MENUNJUKKAN BAHAWA ANDA MENENTANG KEKERASAN PADA KANAK-KANAK!

SUMBER: FACEBOOK

Sunday, November 13, 2011

11.11.11

Assalamualaikum bloggers semua.
Tarikh 11.11.11 ni memberikan memori  indah tuk Cik Kak kongsikan bersama kawan2 bloggers. Bagi kami kenangan terindah bersama anak menjayakan Majlis Konvokesyen Tadika Kemas Kumpulan De Safar memberi makna yang mendalam untuk kami sekeluarga. Maklumlah keterujaan kerana Syabeel adalah anak sulung kami. Jadi Cikgu dah bagi aturcara pada hari tersebut.  Selain Tadika Kemas Baitul Jannah, ada 4 lagi tadika kemas lain turut sama dalam acara ini. Meriah betol.
door gift


Sementara menanti ketibaan para jemputan pada Jam 2.00 petang. Masing-masing dok kalut menyiapkan  anak-anak. Maklumlah hari Jumaat, nak tunggu habis solat Jumaat dulu. Syukurlah, masjid tak jauh sangat dari hotel.

ceria bersama kawan-kawan

ni pesilat pembuka cara


tu dia dah mula
nasyid
nyanyi lagu 1 Malaysia


persembahan dah abes tunggu amik sijil
jom beratur

ayah, mama n syabeel


permintaan bapak budak nak bergambo ngan cikgu layan jer la

syabeel n cikgu Pauziah

makan time
meja parent

hadiah dari pihak tadika

gambar kenangan
buku penilaian
sijil

Syabeel dan semua pelajar juga mendapat hadiah seperti beg sekolah sepasang baju sekolah. Alhamdulillah, terima kasih cikgu.
hadiah dari pihak tadika


SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts