CARIAN ANDA

Thursday, March 10, 2011

KAMI BERSAMAMU

sila bantu

sila bantu
Sedikit info tentang bayi malang ini. QISTINA BALQIS MAISARA..berusia 3 bulan dan dilahirkan di hospital Manjung, Perak. Baby Qistyna ini mempunyai masalah jantung berlubang, sumbing dan juga mempunyai masalah paru paru. Kini, Qistina sedang menerima rawatan di HUKM. AKAUN MAYBANK : 114160850396 NAMA : SITI MAISALMAH BINTI MOHD KAMIL(Ibu kepada Baby Qistina Balqis) H/P : 017-3476764
 
sumber dari :http://www.rafinamimi.com/ 

Wednesday, March 9, 2011

'THE MESSAGE' THE TRUE STORY OF ISLAM
Siapa yang nak tengok cerita ni silalah klik link dibawah.. Movie ni telah diiktiraf oleh universiti al azhar mesir dan negara negara islam. filem the message ini adalah satu satunya filem hollywood yang menceritakan tentang sejarah agama islam. video ini juga telah menjadi rujukan oleh beberapa penceramah dari malaysia dan luar negara untuk menunjukkan beberapa babak seperti babak peperangan dalam islam, dan babak ujian yang dihadapi oleh sahabat nabi

Dibintangi oleh:
* Anthony Quinn - Hamzah
* Irene Papas - Hind
* Michael Ansara - Abu Sufyan

Dibantu oleh:
* Johnny Sekka- Bilal ibn Ribah
* André Morell - Abu-Talib
* Wolfe Morris - Abu-Lahab
* Rosalie Crutchley - Somaya
* Damien Thomas - Zaid

TENGOK SECARA ONLINE
http://theoccultnetwork.com/the-message-story-of-islam-and-prophet-muhammad-p-b-u-h/DOWNLOAD SUBTITLE THE MESSAGE (1976)
http://subscene.com/the-message/subtitles-25447.aspx


DOWNLOAD THE MESSAGE 1976
1. Part 1
2. Part 2
3. Download Subtitle Melayu

SINOPSIS THE MESSAGE (STORY OF ISLAM AND PROPHET MUHAMMAD)
Sebagaimana judulnya film "The Message" menceritakan sejarah perjalanan Muhammad SAW yang secara garis besarnya sbb :

Muhammad SAW menerima wahyu digua Hira dan setelah itu baliau berusaha mengingatkan kaum Quraisy. Namun yang diperoleh Muhammad SAW jutru ejekan, hinaan dan terror serta siksaan kepada beberapa pengikut beliau yang jumlahnya baru hanya puluhan.

Terror semakin hari semakin menegangkan sehingga akhirnya Muhammad SAW diperintahkan Allah SWT untuk HIJRAH ke Madinah. Sesampainya di Madinah Muhammad SAW disambut oleh masyarakat Madinah dan dibuat rumah & tempat Ibadah dan dikenalah saat itu pemanggilan umat melalui Adzan.

Semakin hari umat Islam semakin berkembang di Madinah, namun disisi lain dikota Mekah jutsru sebaliknya banyak provokasi dan ejekan serta fitnah dilakukan kaum Quraisy atas diri Muhammad khususnya oleh Abu Sofyan yang sangat membenci Muhammad SAW.

Selanjutnya Allah SWT memerintahkan Muhammad SAW untuk menyerang Mekah (dikenal dengan Perang Badar) supaya tidak terjadi Fitnah lagi dengan hasil kemenangan yang gemilang dipihak kaum Muslim.

Sebagai tindak balasan kaum Quraisy menyerang kaum Muslim (dikenal dengan Perang Uhud) dengan hasil kemenangan dipihak kaum Quraisy yang saat itu Abu Sofyan menyatakan keadaan sudah 1 : 1 perang Badar sudah dibayar dengan perang Uhud yang kemudian di lanjutkan dengan perjanjian perdamaian. Dalam kondisi perdamaian, ternyata banyak kaum Quraisy yang tergugah dan dibuka pintu hatinya oleh Allah SWT termasuk Abu Sofyan sendiri & keluarganya masuk Islam.

Akhirnya datanglah waktunya perintah Allah SWT kepada Muhammad SAW untuk kembali ke Mekah untuk melakukan Ibadah Haji sekaligus mengambil alih Ka'bah dan mengembalikannya menjadi Rumah Allah SWT ( Baitullah).

Dengan di iringi oleh ratusan ribu umat Islam, Muhammad SAW datang ke Mekah dan disambut oleh penduduk Mekah dengan rasa ketakutan dan terjadilah pengambil alihan Ka'bah. Semua berhala dikeluarkan, dikumpulkan, dibakar sedang yang terbuat dari Emas dikumpulkan untuk dizakatkan kembali kepada rakyat. Inilah awal mulanya ibadah Haji dilakukan oleh kaum Muslimin.

Sejak saat itu Islam semakin berkembang dan mendobrak hati setiap manusia dibumi Mekah dan Madinah serta merobah akhlak dan pola hidup jahiliyah yang mereka anut sebelumnya.

ULASAN FILEM THE MESSAGE
Sineas Hollywood Oscar Zoghbi akan memproduski film berjudul "The Messenger of Peace" yang menceritakan tentang kelahiran Islam dan kehidupan Rasulullah Muhammad saw. Film ini akan menampilkan kehidupan pada masa Rasulullah dan pembuatannya akan mengambil lokasi di Makkah dan Madinah, Arab Saudi.

"Film ini bukan film tentang perpecahan dan konflik, tapi secara menyeluruh akan fokus pada kekayaan nilai-nilai yang selama ini dikenal secara umum bagi semua Muslim, seperti rasa kasih sayang dan toleransi," kata Zoghbi.

Ia juga menegaskan tidak akan memvisualkan sosok Rasulullah dalam filmnya dan ia menyadari sensitiftas serta tantangan dalam pembuatan film ini. Sebelum ini, Zoghbi pernah terlibat dalam pembuatan film yang bertema sama, yaitu film "The Message" yang diproduksi tahun 1976.

Film "The Message" sempat memicu kontroversi karena pemeran utamanya, Anthony Quinn diisukan memerankan tokoh Rasulullah. Isu itu tidak terbukti, karena tokoh Rasulullah dan sahabat-sahabatnya tidak ditampilkan sosoknya secara utuh menghadap kamera, tapi hanya dipedengarkan suara dialognya saja.

Produser film "The Messenger of Peace" Ramsey Thomas mengatakan, film ini akan menjadi film kedua yang dibuat oleh Barat, dengan menggunakan bahasa Inggris, yang menampilkan potret kehidupan di awal dakwah Islam. "Di abad 21, ada kebutuhan akan sebuah film yang secara emosional bisa membuat para penontonnya mengingat kembali pada perjalanan lahirnya agama Islam," kata Thomas yang juga merangkap sebagai penulis skenario.

Hal serupa diungkapkan oleh produser eksekutif "The Messenger of Peace" Haji Subhia Abu Alheja. Ia mengatakan, selama lebih dari tiga dekade, hanya film "The Message" satu-satunya film Hollywood yang mengisahkan tentang lahirnya agama Islam.


posting ini telah dicopy daripada:

MERLIN

 

Siapa suka tengok cerita Merlin kat TV3?? Saya suka. Saya suka tengok cerita Merlin nih.

MySpace

Dari musim pertama lagi Cik Kak tengok cerita Merlin ni. Bukan apa jalan ceritanya menarik dan pelakon2 pun hensem gak (muahahahhehehe). Merlin ni adalah kisah Fantasi dunia magic. Kiranya Merlin ni hero walaupun badan kurus cam cicak kubing.. Cite kekadang lawak pun ada...Camana pun cite ni best sebab dia banyak nilai-nilaimurni persahabatan, percintaan, semangat cintakan negara, dan lain-lain lagi la. Kalau yang jahat tu jangan ikut ..ikut yang baik-baik jer...

 

Berkisar tentang kisah seorang penyihir muda, Merlin (Colin Morgan) yang terpaksa menempuh pelbagai rintangan dan ujian yang semakin merbahaya serta pertarungan yang lebih sengit demi memperjuangkan misi sulit menyelamatkan Prince Arthur (Bradley James) di tanah air Camelot, sebuah negara magis dibawah kepimpinan Raja Uther Pendragon (Anthony Head) yang melarang segala bentuk sihir dan magis di sepanjang pemerintahannya.

Konflik dan pengembaraan MERLIN musim ketiga bermula dengan kepulangan Morgana kerana ingin membalas dendam kesumat beliau terhadap Raja Uther dan kerajaan Camelot yang kebetulannya sedang menghadapi kemelut dahsyat. Malangnya, tiada siapa dapat menyangkal misteri di sebalik kehilangan Morgana sebelum ini kecuali Merlin.
Great Dragon kawan Merlin

MySpace

Dalam siri musin terbaru juga bagaimana Morgana memerangkap Gween dan Arthur sehingga dijatuhkan hukuman bunuh. Nak tau apa kan jadi seterusnya jangan lupa saksikan di TV3 jam ahad 10.30 malam


Tuesday, March 8, 2011

MENGANDUNG LUAR NIKAH
Tajuk atas tu tengok cam ngeri sekejap kan.... Kenapa la sekarang ni perkara sebegini semakin harisemakin menjadi-jadi. Kasihan dengan budak-budak ni sebenarnya takde tempat nak mengadu selepas pakwe-pakwe yang tak berguna sesen pun dah lari tinggalkan korang. Tak guna nakmenyalahkan sesiapa atau nak tunding jari kat sesiapa pokok pangkal didikan dan asuhan dari ibubapa  adalah penting. Kebanyakan yang cik kak tengok skang ni mentang-mentang anak-anak dah besar pergaulan anak-anak tidak dipantau. Biarkan anak-anak keluar sesuka hati dengan kawan-kawan yang mereka sendiri tak kenal. Seeloknya pantau lah anak-anak kita tu walau kemana mereka pegi jangan dibiarkan walauapun mereka dah menginjak dewasa. Cik kak faham naluri anak remaja sekarang terutama anak gadis mereka mudah terpengaruh dan terikut-ikut kawan-kawan. Cik kak pun pernah jadi remaja jugak. Memang betul masa remaja ni anak-anak sedikit memberontak bila masuk bab kawan-kawan ni....dan pandai dah cari pakwe. Kalau setakat rakan-rakan sekolah tu masih boleh diterima lagi asalkan mereka tahu batas susila yang  harus dijaga. Adab berkawan lelaki dan juga perempuan. Biasa la Allah jadikan Lelaki dan Perempuan masing-masing tentunya akan saling tertarik. Ini adalah normal. Naluri seorang anak remaja biasanya mereka teringin untuk mencuba sesuatu yang dilarang dan disinilah sebagai ibubapa, kita harus menekankan pendidikan agama dalam jiwa anak-anak sedari mereka kecil. Beritahu dan jelaskan mengapa agama melarang pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan dan akibat sekiranya mereka melanggar larangan tersebut.


Bagi anak-anak gadis dibawah umur sekiranya anda telah melakukan perbuatan yang tidak bermoral masih belum terlewat untuk membetulkan  keadaan. Sekiranya takut untuk berterus terang dengan ibubapa jumpalah guru kaunseling disekolah anda yang boleh membimbing anda. Bincangkan masalah anda. Sekiranya anda mengandung jangan sesekali mengugurkan kandungan atau membuangnya setelah dilahirkan.  Anda harus berani bertanggungjawab dengan apa yang anda lakukan bukankah Allah itu Maha Pengampun. Jangan sesekali mengambil jalan singkat membunuh diri dan lain-lain jalan gelap yang hanya menambahkan dosa.
Muda cuma sekali, hidup pun hanya sekali
usah dibazirkan hidupmu yang sekali itu dengan mengadai diri
hanya kerana janji-janji manis seorang lelaki
yang kita tak pasti
Dalam dunia ini
ada banyak lagi yang harus kau pelajari
dan kecapi
Ibu dan Ayah menanti dan mengharap
anak yang dikandung dan dibesarkan
berjaya didunia dan akhirat
jangan sesekali
tergoda akan janji-janji
yang belum pasti
Hidupmu pasti kan lebih
bahagia dengan doa restu
ibu dan ayah
cinta boleh dicari
tapi kasih ibu dan ayah
sampai ke syurga
adalah pasti...

Monday, March 7, 2011

AKU DAN INTERNET

Sebenarnya aku sangat sukakan internet...sangat2 suka sekali....Dengan internet yang jauh jadi dekat dan yang susah jadi senang. Lain orang lain pandangan tapi bagi aku , itulah kemudahan yang aku gunakan sejak 10 tahun yang lalu. Dengan kehadiran internet tak yah susah-susah drive ke bank waktu tghari semata-mata untuk deposit duit tunai ke akaun bank, buat pindahan duit, bayar bil-bil air,bayar kad kredit, telefon, api, cukai tanah, cukai taksiran hatta beli prepaid pun pada bila-bila masa dan di mana-mana saja. KEmudahan sudah ada jadi gunakan lah...Alasan susah, tak pandai guna, leceh, dan lain-lain hanya alasan kepada orang yang malas belajar dan buta IT.
Lihat saja bagaimana penggunaan telefon bimbit pada satu ketika dulu, semua kata membebankanlah, mahal lah dan lain-lain (ayat2 yang stereotaip). Tapi sekarang ni mereka jugalah yang sanggup keluar duit beribu ringgit semata-mata nak dapatkan Iphone atau Hp terkini di pasaran (bukan reti sangat guna pun) tapi untuk menunjuk-nunjuk yang ramai pun.
Bukan niat nak mengata sesapa tetapi sekadar pandangan aku saja tak suka takper bukan kene jual pun kannnn....Dalam dunia harini sekiranya kita tak reti nak merebut peluang yang ada didepan mata sangat2lah merugikan kerana zaman semakin  hari semakin berubah teknologi menjadi semakin canggih. Dengan adanya teknologi yang bagus tapi kita tak pandai guna juga amat merugikan. Jadi belajarlah dapat menjimatkan kos dari sedi masa dan tenaga. Tak perlu berpusu-pusu ke bank2, kaunter2 pejabat pos, untuk membuat bayaran yang boleh dilakukan di internet. Jika tak tahu belajarlah dari mereka yang tahu. Malu bertanya sesat jalan tau.....

BAJET PERBELANJAAN MINGGUAN

 Makanan Dan Perbelanjaan Mingguan Keluarga Seluruh Dunia


Wow..
wAHHHHHH...gILER KAN...agaknyer kalau perbelanjaan harian kita dihitung2 pun dah tentu2 jadik cam gini....betul tak... apatah lagi rakyat Malaysia kan kuat makan...heheheheh jgn marah tau nanti kene jual.......Mereka yang mampu ikut kemampuan masing2 dan yang cukup sekadar isi perut pun ada...Jadi kita yang terlebih makanan ni sepatutnya bersyukur dengan apa yang ada...lihat orang yang takde makanan kesian dorang kan...so pas ni hargai makanan ok jangan membazir.....Alhamdulillah Malaysia kaya dengan segalanya....so pasni jangan merungut2 okeh....:P
Ada banyak lagi gambar so sila klik link dibawah


Ada banyak lagi gambar so sila klik link dibawah
HANTU KAK LIMAH D BEST

BEtol la memang cite HAntu Kak Limah tu best la.... SAyang tak tengok...HMMMm selalu tu memang malas la kalau tengok ce cite filem Melayu ni kekadang nyakitkan ati den ajo nengok baik tengok cite Sinchan lagi best... Hhahahahahah ni pun terlanjur tengok kat youtube. Memang klakor la cite tuh....Tak sangka plak Awie boleh melawak sempoii3....3 bintang untuk Incik Awie.....Kesinambungan cite dari Zombie Kg Pisang la cite ni. Walau pun bunyi macam seram tapi sebenornya memang tak seram langsung lawak GIler lagi ada.....klakar betol...So kalau korang2 semua tensen2 aku suggestkan korang nengok cite ni sure terubat luka lara hati tuh......Setakat nie dah 2 kali nengok cite nih...dan lum bosan lagi....mari3 tengok lagi kali ke 3 plak..huahuahauahuahua.....lain kali buat cite macamni baru la ramai orang nak tengok ni balik2 cite cinta yang kadang2 tah apa2 tah....okeh cayalah....

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts