CARIAN ANDA

Monday, July 16, 2012

BERSAHUR DAN BERBUKA BERSAMA NUTRISI

pic thanks to sumber  : http://allen-peter.blogspot.com/2009/08/herbalife-ramadhan.html

Alhamdulillah, harini hasrat nak berpuasa sunat tercapai juga, memandangkan start ramadan jatuh pada hari sabtu ni, mak amik kesempatan berpuasa. Bukan apa memang sejak bertukar unit kerja ni mak rajin buat puasa sunat, sebab kerja pun tak seteruk mana, jadi disebabkan malas nak keluar makan baik la aku berpuasa aje kan3...

Aritu masa puasa biasanya mak makan nasi  disebabkan kejor masa mak sahur  amik Shake n air kosong sahaja. Di atas ni adalah antara jadual pemakanan or cara pemakanan untuk pengguna Herbalife. 

Hah, banyak beza bila kita berbuka makan nasi atau amik Shake ni tau. Cubala kalau nak tau sendiri. Tapi mak tak ikut sangat jadual kat atas tu, cuma yang mak ikut betul2 adalah mak amik Shake+susu dutchlady kotak250ml+250ml air masak kosong=blend skali pastu minum. Then 500ml-1liter air kosong kalau larat minum.

Berbuka plak, makan kurma 2biji, tea+aloe 500ml, lepas solat magrib amik shake 3 scoop + air 500ml. Tahan sampai la kita selesai solat isyak. Yang best tak rasa letih sangat n perut pun tak sesenak bila kite berbuka makan nasi. Dah setel solat isyak bolehlah makan nasi sikit. 

 Bagi yang tak pernah cuba, bolehla cuba alhamdulillah, memang rasa tak letih sangat. Cuba sendiri tau.

2 comments:

Emma said...

wah suatu cadangan yang bijak...

SABARINA said...

ema, kalau nak dpt result yang mantap ha, bersahur n berbuka lah dgn shake....cubalah....n alaminya sendiri...

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts