CARIAN ANDA

Thursday, September 20, 2012

RAYA MELABUH TIRAI







Bismillah,
Assalamualaikum geng sedar tak sedar dah Syawal telah pun berlalu, syukur alhamdulillah mak berkesempatan berpuasa 6 lagi pada kali ini.

Bonda mak datang beraya dirumah mak, sehari sebelum raya bonda mak dah datang kami masak2 bersama2 nanti mak update cite masak2 masa raya ek...terlupa plak nak masukkan dalam blog kesayangan ni.

Dan dalam bulan ramadan lalu, alhamdulillah kesihatan bertambah-tambah baik, cuma selepas raya tadi makan agak berlebih-lebih juga. Mujur ada aloe n tea yang banyak membantu memulihkan sistem pencernaan alhamdulillah syukur sangat-sangat. Bukan apa raya-raya ni memang berduyun-duyun la jemputan open house n kenduri kawin. Kesian laki mak hah tu la makan pedas-pedas banyak sangat. Mak pun bagi la minum aloe tu bagi rasa lega. Udahnya hari-hari skang minum aloe. Hohohoho syok katanya. Tulah dulu lagi ayang suh minum taknak, jual mahal ...kan skang dah syok minum aloe tu...kikikiki...


Raya-raya ni kengkawan mak dah mula komplen badan dorang  berat dah mula naik, maklumlah, bulan posa aritu seronok turun berat badan 5-6 kilo alih-alih raya tak sampai sebulan naik balik 7-8 kilo....naya2.. bukan tak boleh makan tapi kenalah berpada-pada yer....

Syukur sangat-sangat sebab dah 9 bulan ni berat badan mak maintain turunnya. Ada naik juga tapi tak la macam dulu-dulu. Latest adalah 52kg...bestkan...Alhamdulillah, penurunan berperingkat-peringkat. Dan setakat ni walaupun pernah stop amik nutrisi berat badan tak naik mencanak-canak. Mungkin juga sebab skang saya sudah tahu bagaimana nak makan secara sihat kot....Yang paling penting kesihatan dalaman juga bertambah-tambah baik.

Yang paling tak terduga kali ni baju2 raya yang baru ditempah semua dah gedoboh-gedoboh mcm besar sangat plak jadinya. Kena la anta ke tailor untuk di oter semula baju-baju tu, memandangkan baju2 lama sememangnya dah besar-besar gedoboh bila memakainya, sampaikan kengkawan kata baju pinjam...huhuhuhuu. Padahal baju tu ditempah 2 bulan sebelum raya. Bila gi ukur balik baru la perasan ukuran badan semakin mengecil disebabkan Herbalife la tu.


nilah 2 botol yg jadik peneman dalam kete

jua dibawa ke tempat keje :P

Kebanyakkan rumah terbuka mak pergi memang happening gile bile bab menu weh, cam2 lauk yang bukan je boleh pitam biler nengok malah meleleh air liur kalau tak makan kang rugi plak la kan....Air plak sejuk-sejuk belaka, kalau boleh letak la air kosong atau mineral jadi ada gak pilihan kan3.....

Maklumlahkan ke raya kot-kotla badan naik balik disebabkan open house disana sinun dan makan pun main lanyak je ikut suka. Tak sia-sialah i angkut u kesana-sini botol2 air kesayangan i banyak membantu. i luv u Herbalife....Muahhhh...

5 comments:

Emma said...

aku dah loss 3kg pastu lepas raya naik balik 1kg kira oklankan, now sedang berusaha keras, tgh dok lecture, menceceh berlari ke toilet, terbeser2, kekekkke

SABARINA said...

alahai kesian nyer ko...hhahaha bukan ko jer akak pon sama, tgh org rmai2 ku lari tinggalkan sebab nak membese

Emma said...

tadi aku timbang kat hospital, macam nak terpengsan pun ada...aku macam tak caya, aku pun tatau, samada weight mesin kat rumah tu betui ka tipu...aku sebenarnya dah lost weight byk gak.....huhuhu, la pi pi office bawa spender spare, lencun....kui kui kui

Emma said...

pi office kena bawa spender spare, lencun beb..kui kui kui

SABARINA said...

cayokkkk.....takper2 kencing byk2 bagus ....standby spare jer spender

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts