CARIAN ANDA

Monday, January 14, 2013

RENUNGAN UNTUKKU

kEkadang terlupa bila marah sangat dengan anak-anak secara tak sengaja kita mencubit, dan memukul mereka. Moga pada tahun baru ni, kita lebih bersikap penyayang terhadap anak-anak. Mereka umpama cermin kepada diri kita siapa mereka adalah cermin kepada diri kita sendiri. Mak akui kadang-kadang memang hilang sabar juga dengan kerenah anak-anak yang tengah membesar ni. 

Moga mak jadi seorang mama yang penyayang untuk anak-anak mama. Mama nak kurangkan garang mama ni. Doakan mama yer.

Jauh disudut hati kadang-kadang mak pun naik angin bila anak-anak bergaduh sesama sendiri, berebut mainan la, tablet la, bantal la, tv la...padahal takde la besor sangat hal nya.
Moga ditahun baru ni akakn jadi seorang mama yang lebih penyayang dan tak garang-garang.

No comments:

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts