CARIAN ANDA

Sunday, December 22, 2013

Buku Pink



Apa itu buku pink?
Bg yg selalu buat pemeriksaan masa mgandung kat klinik kerajaan taula pedia buku pink ni. Kali ni buku pink dah diupgrade. Macam2 ado. Isi kandungannya pon dah lebih menarik. Yg tk menariknye prosedur pun dah mcm2. Lagi2 la aku ni mcm2 pnyakit timbul masa mgandung.






Naseb baik la pi bukak buku selepas mabuk2 dah kurang teruk. Kalau idok mau terbaring kat klinik tu je.

Mgandung kali ni pun kene kencing manis,  bukan tu je hb pun kurang, kencing kotor plak. Kencing manis ni akibat dr hormon ketika mgandung jadi Pankbreas yg biasanya mnjalankan tugas dgn efisin jd kurang efisin myngkin disebabkn aku kurang minum air semasa mgandung. Kalau biasa tu blh selamba badak minum air 4 ke 5liter sehari kalini nak abiskan 2liter pon tak dpt.

Nurse pesan paling kurang 4liter air kene amik. Sebab waktu mengandung memang kene banyak2 minum air untuk melawaskan air kecil. Bila urine test mmg kantoii dek non. Kaler je dah keruh. Kene refer doktor n buat test lg. Kali ni kat klinik kesihatan plak trace ada plak kuman dlm air koncing den tu hah dah kene mkn antibiotic plak. Hah berkepok2 ubat supplements doktor bg suh mkn.

To be continue. ..

No comments:

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts