CARIAN ANDA

Thursday, October 14, 2010

Cara-cara melangsaikan hutang

Anda berjaya mengelak dari memulakan hutang baru? Jika tidak mungkin cara melangsaikan hutang lama dan menjana pendapatan lebih tidak berguna bagi anda.
Berhenti membuat hutang baru. Hutang adalah satu perkara yang luar biasa dan tidak patut berlaku pada diri anda. Elakkan dari berhutang, sukarkan proses berhutang, lengah-lengahkan ia dan anda telah bersedia untuk ke topik seterusnya.
Bagaimana untuk melangsaikan hutang? Terdapat beberapa cara dan caranya ialah bukan dengan meminjam dari Along :)

Antara pilihan yang anda ada.

1. Kumpulkan hutang-hutang kecil anda kepada satu akaun yang besar supaya anda dapat lebih fokus untuk menyelesaikannya.
Contohnya anda berhutang dengan A RM300, B RM500 C RM800. Kumpulkan semuanya dan cuba dapatkan pinjaman RM1600 daripada satu badan atau individu dengan kadar terendah.
Nota: Sekali lagi saya ingatkan jangan sekali-kali meminjam dari Along.
Selepas mendapat wang pinjaman tersebut, bayar hutang-hutang A,B dan C serta merta dan sekarang anda hanya akan memberi tumpuan hanya kepada hutang baru anda dan cuba selesaikannya secepat mungkin.

2. Senaraikan hutang anda dengan membahagikan kepada
A) Nama pemberi hutang
B) Jumlah belum bayar
C) Bayaran sebulan
D) Tempoh untuk langsai hutang (dalam bulan)
Sekarang tugas anda ialah untuk memperuntukkan lebih kepada tempoh langsai hutang yang terendah (paling cepat). Bayar minimum untuk hutang-hutang yang lain.
Buat satu demi satu sehingga yang tinggal adalah hutang-hutang besar seperti pinjaman kereta dan rumah.

3. Berbincang dengan pemberi hutang. Teknik ini mudah dilakukan jika pemberi hutang adalah individu yang anda kenali.
Nyatakan yang anda akan membayar hutangnya agak kurang setiap bulan atau panjangkan sedikit tempoh pembayaran balik.
Biasanya mereka yang mempercayai anda akan bersetuju. Tetapi jangan menipu dan berlaku jujur dengan si pemberi hutang. 


Sumber asal dipetik dari : PendapaTantambahan.com

No comments:

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts