CARIAN ANDA

Monday, January 24, 2011

TIPS MEMANTAPKAN DIRI

 

TIPS MOTIVASI DIRI saya copy dari email saya kiriman Irfan Khairi. 
Tak susah sebenarnya nak memotivasikan diri kalau kita benar-benar nak ubah hidup kita. Kita tak mampu nak ubah dunia tapi kita boleh cuba ubah diri kita. Jangan cepat mengalah kalau kita belum benar-benar mencuba.  Gagal sekali tak bererti kita akan gagal sekali lagi. Usaha tanggan kejayaan. Betul kan!!Hah pandai pun apalagi pasni jangan malas2 ok...jadi kenalah jadi orang yang rajin dan bersemangat...(camla aku rajin sangatkan...heheheh.)
Cari "pesaing" yg JAUH lebih hebat untuk bersaing. tak kira, dlm perniagaan & kerier. kalau jual burger, letak McD sebagai pengukur utk menyaingi. Kalau jual tudung kecil2an, letak Tudung Ariani sbg pesaing. Kalau seorang jurugambar, letak nama2 jurugmbar hebat sbg "pesaing". Bila letak diri dgn pengukur yg lebih hebat, kita akan lebih kreatif dlm perhebatkan diri kita


Push your limit. kalau kerja 1 minggu, boleh tak dilakukan dalam 1 hari. kalau selalu target untung RM1,000, cuba target untung RM10,000. kalau selalu hasil biasa-baisa sahaja boleh tak kali ni hasilkan yg terhebat. adakalanya kita perlu paksa diri kita utk "push to the limit". memang susah utk dilakukan, tetapi, kepuasannya sekira berjaya... kita je dapat merasai ;)


Dalam apa sahaja kita lakukan, kita tidak dapat untuk memuaskan hati semua pihak. tentunya ada yang suka, ada yang tak suka. ada yang sokong, ada yang benci. Semuanya berpasangan ;) Ambil semua yang positif, dan buang segala yang negatif!

Kejayaan kita hari ini bergantung kepada keputusan kita mungkin 3-5 tahun yang lalu. Oleh itu, kejayaan kita 3-5 tahun akan datang pastinya bergantung kepada keputusan-keputusan yang kita lakukan hari ini! Hidup & kejayaan kita adalah berdasarkan keputusan yang kita lakukan.
Bina pada kekuatan anda untuk capai kejayaan yang anda inginkan. setiap insan mempunyai kekuatan dan keistemewaannya tersendiri. yakin pada kebolehan diri sendiri dan tak perlu ikut orang lain- build on your strength! Cara paling pantas untuk mencapai kejayaan adalah dengan membina pada apa yang kita sedia ada & ketahui!

No comments:

SEKAPUR SIRIH

Artikel berkaitan keagamaan,kesihatan, perkahwinan dan lain-lain di blog ini hanya kompilasi artikel yang dititip daripada akhbar, majalah dan internet. Blog ini memaparkan artikel yang ditulis sendiri dan artikel yang bukan ditulis oleh pemilik blog adalah koleksi peribadi, ada yang sefahaman atau sebaliknya dan bersandarkan kandungan Al-Quran. Pun begitu, janganlah membaca artikel-artikel di blog ini untuk menyangkal atau menyalahkannya, atau mempercayainya jua, tetapi bacalah menurut tujuan sebenar mereka ditulis, iaitu hanya untuk dipertimbangkan pembaca sahaja.
Tidak perlu menulis atau bertindak untuk mengecam, menghina atau mengkhianati kerana perbuatan serupa itu hanya memudaratkan diri anda sendiri.Firman Allah SWT, "Sesungguhnya Kami mengetahui bahawa ia menyedihkan kamu, apa yang mereka mengatakan; namun begitu, bukanlah kamu yang mereka mendustakan, tetapi orang-orang yang zalim, ia adalah ayat-ayat Allah yang mereka menyangkal." (6:33)Pemilik blog bukanlah seorang pakar agama, pakar kesihatan mahupun pakar perkahwinan, justeru itu, pemilik blog tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan hal ehwal agama, kesihatan, psikologi perkahwinan atau kaunseling rumahtangga dan undang-undang secara mendalam. Pengunjung dinasihatkan supaya mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah / kemusykilan yang dihadapi.Kami sekadar berkongsi ilmu.

Mengamalkan apa yang disiarkan di blog ini tanpa merujuk kepada dalil daripada Al-Quran dan Al-Hadis yang semakna atau hampir semakna dengannya, bukanlah tindakan yang bijak. Yang baik datangnya daripada Allah SWT, yang buruk adalah kelemahan pemilik blog sendiri.
Terima kasih kerana berlapang dada membaca cebisan ilmu yang tidak seberapa di blog ini. Ilmu yang baik dikongsi bersama.

Popular Posts